BREKI 2011.09.06. 05:00

 

 Demeter az év ifjú borásza

 

Tokaji bort választott az év borának a fiatal borászok Junibor egyesülete, így Demeter Endre (32) 2009-es száraz furmintja viselheti egy éven át a kitüntető JuniWine címet.

A mádi borász 2009-es furmintjával nyert

A Tokaj-hegyaljai Mádról származó bor régi magyar fajta. A gasztronómia is jól ismeri, találkozhatunk vele például főételekhez, vörös húsokhoz párosítva.

– Elsősorban szőlésznek tartom magam nem borásznak, hiszen a borkészítés szinte semmiség ahhoz a munkához képest, amelyet a szőlő megművelése igényel – mondta el a Blikknek a Mádon 10 hektáron gazdálkodó Demeter Endre.

– Mivel a tokaji szőlővidék a világörökség része, különösen ügyelünk rá, hogy a helyi borfajták kifejezzék a táj és a benne élő ember egységét. Emiatt használunk például kizárólag itt, Zemplénben készített hordókat – magyarázta az ifjú szőlőszakértő.

Endre a napokban már nekifog a szüretnek, de egyelőre még csak a pezsgőihez szedi az alapanyagot. A meredek, köves hegyoldalon húzódó szőlőkben kizárólag kézzel szüretelik a gyümölcsöt, mint ahogy a művelést is csak a terület 60 százalékán tudják géppel végezni.

 

Hogy miért másoltam be ide ezt a cikket?! A válasz egyszerű. Ma elutazom Mádra!
Egy régi jó barátom -aki történetesen a cikkben szereplő Demeter Endre- hívott meg engem, hogy töltsek lent pár napot-hetet és ismerjem meg a szőlészet-borászat minden szépségét és nehézségeit.
Elképzeléseim szerint, ha a technika is adott lesz, naponta frissítem az oldalt, képeket és írásokat teszek közzé, amik Mád, az északról hegyekkel, keletről-nyugatról dombokkal övezett, védett kis völgykatlanban elhelyezkedő településről és természetesen a szőlészek mindennapjairól szól.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nadi.blog.hu/api/trackback/id/tr973193977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sophia Soldier · http://dietaesfitness.blog.hu 2011.09.01. 22:14:28

Nagyon izgulok. Várom a tartalmakat! :)

BREKI 2011.09.05. 06:08:02

Meglátom, mit tehetek az ügy érdekében! :)

galoooshka 2011.09.16. 20:26:53

Juj-de, juj-de izgi, megismer-e az úr?! :)
Jó borászkodást cimbora, aztán csak nehogy túl rákapj! :)

BREKI 2011.09.17. 21:18:18

@galoooshka: Nanáá!! :) Ismerlek én mint a rossz pénzt! :) te celeb! :)
süti beállítások módosítása